Home MathMaticsDiscount Questions Hindi Discount Questions In Hindi

Discount Questions In Hindi

by Current2021

Discount Questions In Hindi, In today’s time, every youth wants to get a government job. For which V works hard. Some students pass the exam and some students remain in the exam. So that they have to work hard again. If any student prepares for government examination today. So he must know that questions of different subjects are asked in the exam. Students also prepare for state level and center level exams. So there are questions of different topics in every exam. Today, in which we will read in this post, the question of mathematics is definitely asked in every examination and students prepare well for mathematicsMaths Question in HindiMaths Question Trick, etc. From this website you can prepare Quantitative Aptitude for Competitive Examinations, you will get Topic Wise Maths Questions from here. Quantitative Aptitude QuestionQuantitative Aptitude for Hindi. Inside it, you will find the answers to formulas and questions in maths. And you can prepare maths well for the exam.. Profit and Loss Percentage in hindi,Discount Questions In Hindi

Q 1.    किसी वस्तु का अंकित मूल्य 600 रु. है उस पर 20% डिस्काउंट दिया जाता है तो वस्तु का विक्रय मूल्य क्या

             होगा?

Ans.    (a) 500 (b) 520 (c) 480 (d) 720 (e) CBD

Answer
( C ) 480

Q 2.    वस्तु का अंकित मूल्य  400 रु. है कितने प्रतिशत बट्टा दिया जाये की उसका विक्रय मूल्य 320 रु. हो जाये?

Ans.     (a) 40% (b) 35% (c) 30% (d) 25% (e) 20%

Answer
( E ) 20%

Q 3.    किसी वस्तु को 640 रु. में बेचना है तो उसके अंकित मूल्य पर कितना प्रतिशत बट्टा देना होगा यदि अंकित

           मूल्य 1000 रु. है?

Ans.    (a) 35% (b) 36% (c) 37% (d) 38% (e) 40%

Answer
( B ) 36%

Q 4.    वस्तु का अंकित मूल्य  1000  रु. है  उस पर 20%  व 30% के दो क्रमागत बट्टे दिए जाते है तो वस्तु को किस

             मूल्य पर  बेचा जायेगा?

Ans.      (a) 640 रु.  (b) 650 रु.  (c) 550 रु.  (d) 560 रु.  (e) 540 रु.

Answer
( D ) 560 रु.

Q 5.    किसी वस्तु के अंकित मूल्य पर दी गयी दो क्रमागत छूट 25% व 20% है जो कितने प्रतिशत की एकल छूट के

            बराबर है?

Ans.    (a) 45% (b) 40% (c) 50% (d) 30% (e) 35%

Answer
( B ) 40%.

Q 6.    किसी वस्तु पर 10% , 20% , 25% की क्रमागत छूट दी जाती है जो कितने प्रतिशत एकल छूट के बराबर है?

Ans.     (a) 46% (b) 45% (c) 44% (d) 43% (e) 42%

Answer
( A ) 46%.

Q 7.    वस्तु पर दी गयी 15% व  20% की क्रमागत छूट से वस्तु का अंकित मूल्य कितना प्रतिशत कम हो जायेगा?

Ans.     (a) 30% (b) 35% (c) 32% (d) 33% (e) 31%

Answer
( C ) 32%.

Q 8.    किसी वस्तु पर 20५ डिस्काउंट (बट्टा ) देने पर 25% लाभ होता है तो क्रय मूल्य की गणना करो यदि अंकित

             मूल्य 500 रु. है?

Ans.     (a) 400 रु. (b) 380 रु. (c) 350 रु. (d) 320 रु. (e) 420 रु.

Answer
( D ) 320 रु.

Q 9.    वस्तु का क्रय मूल्य , अंकित मूल्य का 60% है यदि वस्तु पर 60 रु. का लाभ होता है तो वस्तु का विक्रय मूल्य

            ज्ञात करो यदि वस्तु का अंकित मूल्य 800 रु, है?

Ans.     (a) 540 रु. (b) 560 रु. (c) 580 रु. (d) 600 रु. (e) 620 रु.

Answer
( A ) 540 रु.

Q 10.    10% , 20% , 30% , 40% की क्रमागत छूट के बराबर एकल कोनसी है?

Ans.     (a) 67.76% (b) 68.76% (c) 69.76% (d) 30.24% (e) 31.24%

Answer
( C ) 69.76%

Discount Questions In Hindi,profit and loss questions and answers,profit and loss questions with solutions,discount questions and answers pdf,

discount questions with solutions,discount questions and answers,discount questions for bank po

You may also like

Leave a Comment