Home MathMatics Percentage Questions In Hindi

Percentage Questions In Hindi

by Current2021
0 comment
Percentage Questions In Hindi

percentage questions in hindi, In today’s time, every youth wants to get a government job. For which V works hard. Some students pass the exam and some students remain in the exam. So that they have to work hard again. If any student prepares for government examination today. So he must know that questions of different subjects are asked in the exam. Students also prepare for state level and center level exams. So there are questions of different topics in every exam. Today, in which we will read in this post, the question of mathematics is definitely asked in every examination and students prepare well for mathematicsMaths Question in HindiMaths Question Trick, etc. From this website you can prepare Quantitative Aptitude for Competitive Examinations, you will get Topic Wise Maths Questions from here. Quantitative Aptitude QuestionQuantitative Aptitude for Hindi. Inside it, you will find the answers to formulas and questions in maths. And you can prepare maths well for the exam.. Percentage Question

Q 1.    किसी संख्या का 37.5% उसके 62.5  से 400 अधिक है तो संख्या ज्ञात करो?

Ans.     (A) 4000 (B) 2000 (C) 3000 (D) 8000 (E) CBD

Answer
( B ) 2000

banner

Q 2.    गेंहूं  के मूल्य में 10% की कमी होने पर एक परिवार अपने खर्च में 8 % की वृद्धि करता है तो इससे गेहूं के

            उपभोग पर क्या  पड़ेगा

Ans.     (A) 20% की वृद्धि (B) 18% की वृद्धि (C) 16% की वृद्धि (D) 18% की वृद्धि (E) CBD

Answer
( A ) 20% की वृद्धि

Q 3.    चाय के मूल्य में 10% की कमी आने पर 450 रुपये में 5 किलोग्राम चाय अधिक प्राप्त होती है चाय के पुराने व्

            नए मूल्य में अंतर ज्ञात करो

Ans.      (A) 2 रुपये (B) 5 रुपये (C) 4 रुपये (D) 1 रुपये (E) CBD

Answer
( D ) 1 रुपये

Q 4.     A अपनी चाय का 40% बचाता है B अपनी आय का 60% बचता यदि उन दोनों की बचत का अनुपात क्रमश 8 :

            9 तो A की आय B की आय का कितना प्रतिशत है?

Ans.      (A) 75% (B) 133.33% (C) 80% (D) 90% (E) CBD

Answer
( B ) 133.33%

Q 5.    चीनी के  मूल्य में 40% की वृद्धि होने पर  कोई परिवार अपनी खपत में कितने प्रतिशत की कमी की खर्च

             अपरिवर्तित रहे

Ans.     (A) 14% (B) 28% (C) 28.14% (D) 28.56% (E) CBD

Answer
( D ) 28.56%

Q 6.      88 का 88. 18% + 28 का 28.56  – 14 का 14. 28 % =?

Ans.      (A) 34 (B) 32 (C) 33 (D) 28 (E) 36

Answer
( B ) 32

Q 7.     एक राज्य की जनसख्या प्रथम वर्ष 10%  दूसरे वर्ष 20% तथा तीसरे वर्ष 25% बढ़ जाती है तो 3 वर्ष बाद कुल

             वृद्धि क्या होगी?

Ans.      (A) 65% (B) 60% (C) 55% (D) 68% (E) 70%

Answer
( A ) 65%

Q 8.    एक आयत की लम्बाई में 20% तथा चौड़ाई में 10% की वृद्धि करने पर उसके क्षेत्रफल में कितने प्रतिशत की 

             वृद्धि होगी?

Ans.     (A) 34% (B) 28% (C) 32% (D) 40% (E) CBD

Answer
( C ) 32%

Q 9.    एक वर्ग की भुजा में   10% की कमी करने पर उसके क्षेत्रफल में क्या फर्क पड़ेगा?

Ans.     (A) 20% की कमी (B) 21% की कमी (C) 18% की कमी (D) 22% की कमी (E) 19% की कमी

Answer
( E ) 19% की कमी

Q 10.    एक वस्तु के मूल्य में 20% तथा 25% की छूट देने पर उसके मूल्य में कितने प्रतिशत की कमी हो जाएगी?

Ans.       (A) 45% (B) 40% (C) 50% (D) 60% (E) CBD

Answer
( B ) 40%


अगर आप किसी भी क्वेश्चन का हल चाहते है तो निचे कमेंट सेक्शन में क्वेश्चन नंबर लिखे

Percentage Questions In Hindi,Quantitative Aptitude Questions Percentage, percentage questions in hindi, Percentage Questions PDF,परसेंटेज फार्मूला इन मैथ्स इन हिंदी,

maths question trick, Mathematics questions and answers, maths question quiz,quantitative aptitude for competitive examinations


Quantitative Aptitude Questions

You may also like

Leave a Comment

currentquestionlogoo

Currentquestion is the Best Education and Article Website.

The only objective of this website is that every student gets good education and students can see and download the student question answer and pdf from this website.

Currentquestion!

Edtior's Picks

Latest Articles

©2022. All Right Reserved. Currentquestion

Current Affairs, Raj. GK, PDF Download,