Home MathMatics PROFIT AND LOSS PERCENTAGE

PROFIT AND LOSS PERCENTAGE

by Current2021

Profit and Loss Percentage, In today’s time, every youth wants to get a government job. For which V works hard. Some students pass the exam and some students remain in the exam. So that they have to work hard again. If any student prepares for government examination today. So he must know that questions of different subjects are asked in the exam. Students also prepare for state level and center level exams. So there are questions of different topics in every exam. Today, in which we will read in this post, the question of mathematics is definitely asked in every examination and students prepare well for mathematicsMaths Question in HindiMaths Question Trick, etc. From this website you can prepare Quantitative Aptitude for Competitive Examinations, you will get Topic Wise Maths Questions from here. Quantitative Aptitude QuestionQuantitative Aptitude for Hindi. Inside it, you will find the answers to formulas and questions in maths. And you can prepare maths well for the exam.. Profit and Loss Percentage in hindi

Q 1.    8 वस्तुओं का क्रय मूल्य 12 वस्युओं के विक्रय मूल्य के बराबर है तो विक्रेता को हुए लाभ या हानि प्रतिशत की

          गणना करो?

Ans.    (a) 22.22% लाभ (b) 33.33% लाभ (c) 22.22% हानि (d) 33.33% हानि

Answer
( D ) 33.33% हानि

Q 2.    किसी वस्तु के विक्रय मूल्य में प्रतिवर्ष 10% की वृद्धि होती है यदि उस वस्तु का क्रय मूल्य विक्रय मूल्य का 80

            % है तो दो वर्ष बाद उस वस्तु को बेचने पर शुद्ध लाभ कितना प्रतिशत होगा?

Ans.     (a) 50.25% (b) 51.25% (c) 52.25% (d) 53.25%

Answer
( B ) 51.25%

Q 3.    एक मेज तथा कुर्सी को क्रमश 10% तथा 19% लाभ पर बेचा जाता है यदि मेज तथा कुर्सी का सयुक्त क्रय मूल्य

             8100 रूपए हो सौदे पर कुल लाभ 15% हो तो कुर्सी की कीमत ज्ञात करो?

Ans.     (a) 3600 रूपए (b) 4600 रूपए (c) 3500 रूपए (d) 4500 रूपए

Answer
( D ) 4500 रूपए

Q 4.    वस्तु को 10% लाभ तथा 15५ हानि पर बेचने पर अंतर 725 रु. हो तो लाभ पर बेचने पर उसका विक्रय मूल्य

             कितना होगा?

Ans.     (a) 3200 रु (b) 3190 रु (c) 3180 रु (d) 3170 रु

Answer
( B ) 3190 रु

Q 5.     12 रु. में चार वस्तुओं को खरीद कर 8 रु. में 3 वस्तुयें बेचने पर होने वाले लाभ / हानि की गणना करो?

Ans.     (a) (b) 22.22% (c) 33.33% (d) 144.44%

Q 6.    किसी वस्तु का विक्रय मूल्य 10%  बढ़ा दया जाये तो लाभ 50% बढ़ जाता है तो मूल विक्रय मूल्य पर लाभ

             प्रतिशत की गणना करो?

Ans.      (a) 30% (b) 25% (c) 32.5% (d) 21.5%

Answer
( B ) 25%

Q 7.    किसी वस्तु पर 20%  लाभ प्राप्त करने के लिए कितने रूपए में बेचना होगा यदि क्रय मूल्य 600 रु. है?

Ans.     (a) 500 रु. (b) 600 रु. (c) 700 रु. (d) 720 रु.

Answer
( D ) 720 रु.

Q 8.    किसी वस्तु का विक्रय मूल्य तीन साल बाद 1728 रु. हो जाता है तो उसका क्रय मूल्य क्या होगा  यदि प्रतिवर्ष

            उसके विक्रय मूल्य में 20% की वृद्धि हो जाती है तथा तःथा प्रारंभिक वर्ष पर उस पर 25% लाभ प्राप्त होगा?

Ans.     (a) 1000 रु. (b) 900 रु. (c) 800 रु. (d) 600 रु.

Answer
( C ) 800 रु.

Q 9.     1200 रु. की  वस्तु को 1500 तथा 900 रु. में बेचने पर होने वाले लाभ व  हानि प्रतिशत की गणना ज्ञात करो?

Ans.     (a) 25% लाभ 25% हानि (b) 20% लाभ 25% हानि (c) 25% लाभ 20% हानि (d) 20% लाभ 20% हानि

Answer
( A ) 25% लाभ 25% हानि

Q 10.    100 रु.  अण्डे खरीदे गए तथा उसमे से 8  अण्डे टूट गए यदि 20% लाभ कमाना है तो प्रति दर्जन अण्डो का

              मूल्य ज्ञात करो ?

Ans.     (a) 18 रु. (b) 25 रु. (c) 24 रु. (d) 20 रु.

Answer
( D ) 20 रु.

Profit and Loss Percentage,Percentage profit and loss worksheets pdf,Profit and Loss Worksheet Pdf,Worksheets on Profit and Loss Percentage,

maths question trick,Mathematics questions and answers, maths question quiz,quantitative aptitude for competitive examinations



Percentage Question In Hindi

You may also like

Leave a Comment