Home MathMaticsRatio Quantitative Aptitude Question Ratio

Quantitative Aptitude Question Ratio

by Current2021

Quantitative Aptitude Question Ratio, In today’s time, every youth wants to get a government job. For which V works hard. Some students pass the exam and some students remain in the exam. So that they have to work hard again. If any student prepares for government examination today. So he must know that questions of different subjects are asked in the exam. Students also prepare for state level and center level exams. So there are questions of different topics in every exam. Today, in which we will read in this post, the question of mathematics is definitely asked in every examination and students prepare well for mathematicsMaths Question in HindiMaths Question Trick, etc. From this website you can prepare Quantitative Aptitude for Competitive Examinations, you will get Topic Wise Maths Questions from here. Quantitative Aptitude QuestionQuantitative Aptitude for Hindi. Inside it, you will find the answers to formulas and questions in maths. And you can prepare maths well for the exam..

Q 1.    एक त्रिभुज के कोणे का अनुपात 5 : 6 : 7 है तो सबसे बड़े कोण का माप बताईये?

Ans.     (a) 50 (b) 60 (c) 70 (d) 80 (e) इनमे से कोई नहीं

Answer
( C ) 70

Q 2.    चतुभुर्ज के चारो कोनो का अनुपात 1 : 2 : 3 :4 है तो सबसे बड़े व सबसे छोटे कोण का अंतर ज्ञात करो?

Ans.     (a) 36 (b) 72 (c) 1:8 (d) 144 (e) इनमे से कोई नहीं

Answer
( C ) 1:8

Q 3.    एक संख्या 80% दूसरी संख्या के 3/5 के बराबर है तो दोनों  अनुपात किया होगा?

Ans.      (a) 4:3 (b) 3:4 (c) 5:4 (d) 4:5 (e) इनमे से कोई नहीं

Answer
( B ) 3:4

Q 4.        43.5 : 210  का अनुपात ज्ञात करो?

Ans.      (a) 1:9 (b) 1:6 (c) 1:7 (d) 1:8 (e) इनमे से कोई नहीं

Answer
( D ) 1:8

Q 5.     पहली संख्या दूसरी की तिगुनी व  संख्या तीसरी की दुगनी है तो तीनो संख्या का अनुपात क्या होगा?

Ans.      (a) 1:2:3 (b) 3:2:1 (c) 6:2:2 (d) 6:2:1 (e) इनमे से कोई नहीं

Answer
( D ) 6:2:1
Quantitative Aptitude Question Ratio

Q 6.      X:Y = 4:5  है तो 2 X+Y : 4X +3Y  को ज्ञात करो?

Ans.     (a) 31:13 (b) 13:31 (c) 14:41 (d) 41:14 (e) इनमे से कोई नहीं

Answer
( B ) 13:31

Q 7.     1/X : 1/Y : 1/Z = 2:3:6  है तो X : Y :Z ज्ञात करो?

Ans.     (a) 1:2:3 (b)3:2:2 (c) 3:2:1 (d) 2:2:3 (e) इनमे से कोई नहीं

Answer
( C ) 3:2:1

Q 8.     A का 20 % = C का 24% A:C  ज्ञात करो?

Ans.     (a) 6:5 (b) 5:6 (c) 8:3 (d) 6:4 (e) इनमे से कोई नहीं

Answer
( A ) 6:5

Q 9.      A:B =1:2  B:C 3:4 तो  A:B:C ज्ञात करो?

Ans.     (a) 3:6:4 (b) 3:6:8 (c) 8:6:3 (d) 3:6:7 (e) इनमे से कोई नहीं

Answer
( B ) 3:6:8

Q 10.    7 : 18 के पद में क्या जोड़ा जाये  संख्या का अनुपात 1 :2  हो जाये?

Ans.      (a) 1 (b) 2 (c) 4 (d) 5 (e) इनमे से कोई नहीं

Answer
( C ) 4


अगर आप किसी भी क्वेश्चन का हल चाहते है तो निचे कमेंट सेक्शन में क्वेश्चन नंबर लिखे

Quantitative Aptitude Question Ratio

quantitative aptitude for competitive examinations

maths question trick

Ratio Question In Hindi

Quantitative Aptitude Questions

You may also like

Leave a Comment