Home MathMatics Quantitative Aptitude Questions Average

Quantitative Aptitude Questions Average

by Current2021

Quantitative Aptitude Questions, In today’s time, every youth wants to get a government job. For which V works hard. Some students pass the exam and some students remain in the exam. So that they have to work hard again. If any student prepares for government examination today. So he must know that questions of different subjects are asked in the exam. Students also prepare for state level and center level exams. So there are questions of different topics in every exam. Today, in which we will read in this post, the question of mathematics is definitely asked in every examination and students prepare well for mathematicsMaths Question in HindiMaths Question Trick, etc. From this website you can prepare Quantitative Aptitude for Competitive Examinations, you will get Topic Wise Maths Questions from here. Quantitative Aptitude QuestionQuantitative Aptitude for Hindi. Inside it, you will find the answers to formulas and questions in maths. And you can prepare maths well for the exam..

Quantitative Aptitude Questions

Q 1.    42, 34, 48, 43, 49,53 का Average ज्ञात करो?

Ans.    (A) 44 (B) 45 (C) 46 (D) 47 (E)  इनमे से कोई नहीं

Answer
( B ) 45

Q 2.      61, 73, 72, 74, 67, 73 का Average क्या होग?

Ans.    (a) 79 (b) 69 (c) 68 (d) 70 (e) इनमे से कोई नहीं

Answer
( D ) 70

Q 3.     45, 72, 76, 74  X,Y 78 का  Average 75 है तो X  Y का Average ज्ञात करो?

Ans.     (a) 90 (b) 80 (c) 70 (d) 95 (e)  इनमे से कोई नहीं

Answer
( A ) 90

Q 4.      X+Y= 44  Y+Z= 48  Z+X=46 है तो X, Y, Z,  Average ज्ञात करो?

Ans.     (a) 24 (b) 23 (c) X (d) 25 (e) इनमे से कोई नहीं

Answer
( B ) 23

Q 5.      पांच संख्यायों का एवरेज 45 है यदि पहली तीन का एवरेज 42 है तथा अंतिम तीन का एवरेज 46 है तो

            तीसरी संख्या ज्ञात करो?

Ans.     (a) 42 (b) 41 (c) 40 (d) 39 (e)  इनमे से कोई नहीं

Answer
( D ) 39

Q 6.     44 व्यक्तियों का Average वजन 44 Kg है यदि एक वयक्ति जिसका वजन 46 Kg है की जगह एक नया वयक्ति

           आने पर average वजन में 500 Gm की वृद्धि हो जाती है तो नये वयक्ति का वजन ज्ञात करो?

Ans.    (a) 68 (b) 69 (c) 72 (d) 70 (e) इनमे से कोई नहीं

Answer
( A ) 68

Q 7.   8 वयक्ति मिलकर घूमने का विचार बनाते है परंतु 6 लोग ही घूमने जाते है जिससे उन्हें पुराने औसत खर्च में

          प्र्तेक को 12 रु. अधिक दने पड़ते है नया औसत खर्च व पुराना औसत खर्च ज्ञात करो?

Ans.   (a) 46. 34 (b) 34. 46 (c) 48. 36 (d) 36. 48 (e) इनमे से कोई नहीं

Answer
( C ) 48.36

Q 8.   10 संख्यायों का Average 22 है यदि प्रत्येक संख्या में 2 घटाकर उसमे 2 का गुना किया जाये तो एवरेज ज्ञात

           करो?

Ans.    (a) 42 (b) 44 (c) 20 (d) 40 (e) इनमे से कोई नहीं

Answer
( D ) 40

Q 9.    दो संख्याओं का Average A है यदि एक संख्या B है तो दूसरी संख्या क्या होगी?

Ans.     (a) A-B (b) A-2B (c) 2A-B (d) A+B (e) इनमे से कोई नहीं

Answer
( C ) 3A-B

Q 10.   एक कक्षा में लड़को का Average वजन 33 Kg है तथा लड़कियों का Average वजन 29 Kg है तथा तथा

            समस्त कक्षा का Average वजन 32 Kg है तो लड़के व लड़कियों की संख्या में अंतर ज्ञात करो यदि कक्षा

             में कुल 64 विद्यार्थी है?

Ans.       (a) 16 (b) 18 (c) 14 (d) 12 (e) इनमे से कोई नहीं

Answer
( A ) 16

अगर आप किसी भी क्वेश्चन का हल चाहते है तो निचे कमेंट सेक्शन में क्वेश्चन नंबर लिखे

Quantitative Aptitude Questions

quantitative aptitude for competitive examinations

maths question trick

maths question quiz


Quantitative Aptitude Questions

You may also like

Leave a Comment