Home Rajasthan GK Rajasthan GK In English

Rajasthan GK In English

by Current2021

Rajasthan GK In English, Rajasthan state which is the largest state in terms of area. The history of Rajasthan is very old. There are also old forts in many districts inside Rajasthan. Rajasthan Static GK In English Those who repeat history. Rajasthan Goverment extracts government jobs. And people also prepare it well. Some students pass Rajasthan Government exams and some students also fail. There can be many reasons for not passing the exam. Either those students have not prepared well or they have not had the general knowledge of Rajasthan. It is very important to study Rajasthan Static GK with different subjects. And at the same time it is very important to read the current affairs of Rajasthan. In every government job that is taken out by Kiyuki Rajasthan Government, questions of general knowledge of Rajasthan are also asked in other subjects and questions are also given in its exams separately. There are a lot of historical fortresses and places in Rajasthan which are asked inside the exams. The general knowledge of Rajasthan does not get hit by some students. And they are not able to pass the exam.It is very important to study the history of RajasthanStatic GK of Rajasthan,Rajasthan Current Affairs, Students should prepare well for the general knowledge of Rajasthan along with other subjects. And with this, the student should have a good grasp in general knowledge so that he can pass the exam. Rajasthan GK Question in HindiRajasthan GK in Hindi.

Q 1.     Which Chief Minister of Rajasthan has been the shortest period?

Ans.     Sri Hiralal Devpura

Q 2.      Who is the actual executive head of the state

Ans.     Chief Minister

Q 3.      Mrs. Vasundhara Raje Rajasthan’s first time Chief Minister ……… Middle, staying

Ans.     2003-2008

Q 4.      Duties of State Chief Minister in the Constitution are set

Ans.      Article 167

Q 5.      The chairmanship of the state ministerial meetings and the work is conducted

Ans.      By state chief minister

Q 6.      The appointment of the Chief will be done by the governor, which section is described in the

              Constitution

Ans.       164 (1)

Q 7.      The minimum age of the Chief Minister must be?

Ans.     25 years

Q 8.     Works the link between the governor and the Council of Ministers

Ans.     Chief Minister

Q 9.     Who determines the Chief Minister’s salary and allowances?

Ans.     SState legislature

Q 10.    Regardless of giving information to the governor, describing the duties of the Chief Minister in which section is described in the Constitution?

Ans.       167

Rajasthan GK In English,Rajasthan Static Gk In English,rajasthan static gk ,rajasthan current affairs,

Static GK of Rajasthan, history of Rajasthan


Rajasthan Static Gk In Hindi

You may also like

Leave a Comment