Home Rajasthan GK Rajasthan GK In English

Rajasthan GK In English

by Current2021
0 comment
Rajasthan GK In English

Rajasthan GK In English, Rajasthan state which is the largest state in terms of area. The history of Rajasthan is very old. There are also old forts in many districts inside Rajasthan. Rajasthan Static GK In English Those who repeat history. Rajasthan Goverment extracts government jobs. And people also prepare it well. Some students pass Rajasthan Government exams and some students also fail. There can be many reasons for not passing the exam. Either those students have not prepared well or they have not had the general knowledge of Rajasthan. It is very important to study Rajasthan Static GK with different subjects. And at the same time it is very important to read the current affairs of Rajasthan. In every government job that is taken out by Kiyuki Rajasthan Government, questions of general knowledge of Rajasthan are also asked in other subjects and questions are also given in its exams separately. There are a lot of historical fortresses and places in Rajasthan which are asked inside the exams. The general knowledge of Rajasthan does not get hit by some students. And they are not able to pass the exam.It is very important to study the history of RajasthanStatic GK of Rajasthan,Rajasthan Current Affairs, Students should prepare well for the general knowledge of Rajasthan along with other subjects. And with this, the student should have a good grasp in general knowledge so that he can pass the exam. Rajasthan GK Question in HindiRajasthan GK in Hindi.

Q 1.    In which year did the integrated catchment development program began in Rajasthan?

Ans.    1989

Q 2.     Which plan of Rajasthan’s Bhamashah’s employment generation plan has been added to the Central Government?

banner

 Ans.    Mudra

Q 3.     Is Rajasthan’s first direct profit transfer scheme?

 Ans.   Bhamashah scheme

Q 4.    In the first round of the Central Government’s Smart City Plan, there are two cities of selected Rajasthan?

Ans.    Jaipur and Udaipur

Q 5.    Which year was the Prime Minister’s Vandan Scheme started?

Ans.   2017

Q 6.    What is the state government started the new medical project “Relief” for the disease?

Ans.    Cure for heart

Q 7.     Which cities of Rajasthan have been selected to develop in the form of Smart City?

Ans.     Jaipur, Udaipur, Kota and Ajmer

Q 8.     Is there two cities of selected Rajasthan in the first round of the Central Government’s Smart City Plan?

Ans.    Jaipur and Udaipur

Q 9.     When “Bhamashah Scheme 2014” was launched in Rajasthan?

Ans.     68 On Independence Day

Q 10.   What is the first DBT of Rajasthan?

Ans.     Bhamashah 2008

Rajasthan GK In English, Rajasthan Static Gk In English, rajasthan static gk , rajasthan current affairs,

Static GK of Rajasthan, history of Rajasthan


Rajasthan Static Gk In Hindi

You may also like

Leave a Comment

currentquestionlogoo

Currentquestion is the Best Education and Article Website.

The only objective of this website is that every student gets good education and students can see and download the student question answer and pdf from this website.

Currentquestion!

Edtior's Picks

Latest Articles

©2022. All Right Reserved. Currentquestion

Current Affairs, Raj. GK, PDF Download,