Home Rajasthan GK Rajasthan GK In English

Rajasthan GK In English

by Current2021

Today every youth is preparing for a government job, out of which some students are preparing for Rajasthan exams, in which every young Rajasthan is preparing for general knowledge. In this post or page you will read about Rajasthan and Rajasthan’s questions etc. in which you will have to remember Rajasthan GK in Hindi and Rajasthan Current Affairs in Hindi Students before taking any exam, because any exam is done in Rajasthan. So you are definitely asked about the GK of Rajasthan. Which every student should prepare and general knowledge here you will get in both Hindi and English language and which is very important in examinations .. And Rajasthan Current GK, Rajasthan Current Affairs in Hindi

Rajasthan Current GK

Q 1. Before independence, the region of Rajasthan was called?

Ans. Rajputana

Q 2. Who is known as the pioneer of the history of Rajasthan?

Ans. Colonel Todd

Q 3. Which is the culture of copper-stone found in Rajasthan?

Ans. Drawing culture, Kalibanga Culture

Q 4. The place in Rajasthan that supplied copper items to Harappa?

Ans. Ganeshwar

Q 5. From which site remains of Kund / Hull Line have been found in Rajasthan?

Ans. Kalibanga

Q 6.  A king of Matsay country in Rajasthan who fought Yudhishthar in the Mahabharata war and the

valiant speed fell. happen?

Ans. Virat

Q 7. Which place of Rajasthan presents the oldest evidence of animal husbandry?

Ans. Bagore

Q 8. Tiradanj of Rajasthan got Arjuna Award?

Ans. Shyam Lal Meena, Limba Ram

Q 9. The highest honor is given to the sports world in Rajasthan?

Ans. Rajasthan Khel Ratna Award

Q 10. Limbaram is famous in Rajasthan?

Ans. In a hurry

Q 11. When was the Nehru Yuva Kendra established for the development of sports in Rajasthan?

Ans. 14 November 1972

Q 12. What is the state game of Rajasthan?

Ans. Basketball

Q 13. When did the Government of Rajasthan institute the Khel Ratan Award?

Ans. 1994

Rajasthan Current GK

 Rajasthan GK Hindi

Rajasthan GK In English

 

 

You may also like

Leave a Comment