Home Rajasthan GK Rajasthan GK Question In English

Rajasthan GK Question In English

by Current2021
0 comment
Rajasthan GK Question In English

Rajasthan GK Question In English, Every youth is preparing for exams, in which every young Rajasthan is preparing for general knowledge, in which some are preparing for Rajasthan GK, in this website you can find general knowledge of Rajasthan and Rajasthan GK in Hindi also. Students who are preparing for Rajasthan’s Exam, students can prepare from this website only by sitting at home. And at the same time, Rajasthan GK question may also fall. Rajasthan general knowledge is asked in your Rajasthan examination, students can prepare comfortably while sitting at home, to be successful in competitive exam, you need to have knowledge of general knowledge, rajasthan gk question.

Rajasthan GK Question In English

banner

Q 1. When was Jayanivas (Amer) constructed by Jai Singh Dushtiya?

Ans. 1725

Q 2. Which Hada ruler was given the title of Raja Rao by Akbar?

Ans. Surjan Hada

Q 3. By which Bundi state was established?

Ans. Rao Ratan Singh

Q 4. Who was the founder of Chauhan dynasty who is called the originator of Sambhar lake?

Ans. Vasudev

Q 5. Where did the Chauhans first make their capital?

Ans. Nagaur (Ahichhatrapur)

Q 6. In which place was the initial capital of Chauhano?

 Ans. Ahichhatrapur

Q 7. By whom Ajmer was founded in 1113 AD??

Ans. Ajayraj Chauhan

Q 8. Which Chauhan ruler was associated with the title of Maharaja in the article of Harshnath?

Ans. Wakptiraj-first

Q 9. When was the Nehru Yuva Kendra established in Rajasthan for the development of sports

Ans. 14 November 1972

Q 10. When did basketball begin in Rajasthan?

Ans. 1948 AD

Rajasthan GK Question In English

rajasthan static gk

rajasthan samanya gyan

Daily Current Affars In Hindi

You may also like

Leave a Comment

currentquestionlogoo

Currentquestion is the Best Education and Article Website.

The only objective of this website is that every student gets good education and students can see and download the student question answer and pdf from this website.

Currentquestion!

Edtior's Picks

Latest Articles

©2022. All Right Reserved. Currentquestion

Current Affairs, Raj. GK, PDF Download,