Home Rajasthan GK Rajasthan GK Question In English

Rajasthan GK Question In English

by Current2021
0 comment
Rajasthan GK Question In English

Rajasthan GK Question in English हर युवा एक्साम्स की तैयारी कर रहा है राजस्थान सामान्य ज्ञान, राजस्थान जीके क्वेश्चन इन  हिंदी जिसमे हर युवा राजस्थान सामान्य ज्ञान की तैयारी कर रहा है जिसमे कुछ राजस्थान जीके की भी तैयारी कर रहे है इस वेबसाइट में आपको राजस्थान का सामान्य ज्ञान एंड राजस्थान जीके इन हिंदी में भी पड़ सकते है. जो स्टूडेंट राजस्थान के एक्सस्म की तैयारी कर रहे है राजस्थान  करंट अफेयर्स इन हिंदी  वह स्टूडेंट घर  पर बैठकर ही इस वेबसाइट से तैयारी कर सकते है. और साथ ही राजस्थान जीके क्वेश्चन को भी पड़ सकते है. राजस्थान सामान्य ज्ञान आपके राजस्थान की परीक्षा में पूछा जाता है स्टूडेंट घर पर ही बैठकर आराम से तैयारी कर सकते है प्रतियोगी परीक्षा में सफसल होने के लिए आपको सामान्य ज्ञान का नालोज  होना जरुरी है.

rajasthan samanya gyan

Rajasthan GK Question In English

Q 1. Who established the city of Ajmer?

banner

Ans. Ajayraj

Q 2. Ranakpur Jain Temple is located in which district of Rajasthan?

Ans. Pali

Q 3. Where is Kirti Stamb located in Rajasthan?

Ans. In chittorgarh

Q 4. Where is the “Vijay Stamb” located in Rajasthan?

Ans. In chittorgarh

Q 5. On which date was the Hurada Conference held?

Ans. 16 July 1734

Q 6. Who established the princely state of Jodhpur?

Ans. Rao Jodha

Q7. When was the princely state of Jodhpur established?

Ans. In 1459 AD

Q 8. Who established the princely state of Bikaner?

Ans. Bika ne

Q 9. Who built the Chittorgarh fort?

Ans. Chitragand

Q 10. In which place did Sanga settle Sanganer by taking possession of it?

Ans. Mozamabad

Rajasthan GK Question In English

Rajasthan GK Question In Hindi

rajasthan gk question

rajasthan samanya gyan

You may also like

Leave a Comment

currentquestionlogoo

Currentquestion is the Best Education and Article Website.

The only objective of this website is that every student gets good education and students can see and download the student question answer and pdf from this website.

Currentquestion!

Edtior's Picks

Latest Articles

©2022. All Right Reserved. Currentquestion

Current Affairs, Raj. GK, PDF Download,