Home MathMatics Quantitative Aptitude Question Ratio

Quantitative Aptitude Question Ratio

by Current2021

Quantitative Aptitude Question Ratio, today’s time, every youth wants to get a government job. For which V works hard. Some students pass the exam and some students remain in the exam. So that they have to work hard again. If any student prepares for government examination today. So he must know that questions of different subjects are asked in the exam. Students also prepare for state level and center level exams. So there are questions of different topics in every exam. Today, in which we will read in this post, the question of mathematics is definitely asked in every examination and students prepare well for mathematicsMaths Question in HindiMaths Question Trick, etc. From this website you can prepare Quantitative Aptitude for Competitive Examinations, you will get Topic Wise Maths Questions from here. Quantitative Aptitude QuestionQuantitative Aptitude for Hindi. Inside it, you will find the answers to formulas and questions in maths. And you can prepare maths well for the exam..

Q 1.     7 : 28 का मध्यानुपाती ज्ञात करो?

Ans.     (a) 10 (b) 16 (c) 15 (d) 14 (e) इनमे से कोई नहीं

Answer
( D ) 14

Q 2.    दादा की आयु अपने पोत्र से 8 गुनी है 3 वर्ष पूर्व दादा की आयु पौत्र की बीच का अनुपात 23 : 2  है तो 6 वर्ष

              बाद दोनों की आयु का अनुपात ज्ञात करो?

Ans.     (a) 23:5 (b) 24:5 (c) 26:5 (d) 23:4 (e) इनमे से कोई नहीं

Answer
( C ) 26:5

 Q 3.     9/b = 3/7 , b/d = 4/3हो तो A  : D ज्ञात करो?

Ans.    (a) 3:7 (b) 4:7 (c) 3:4 (d) 3:2 (e) इनमे से कोई नहीं

Answer
( B ) 4:7

Q 4.    7:X : : Y : 44 तथा X+Y = 39 है तो X व Y का मान ज्ञात करो?

Ans.     (a) 11,28 (b) 12,27 (c) 13,26 (d) 14,25 (e) इनमे से कोई नहीं

Answer
( A ) 11,28

Q 5.    एक थैली में 20 रूपए ,10 रूपए ,5 रूपए के नोट 3 : 4 : 5 के अनुपात में है यदि थैली में कुल धन 1000 रूपए

             है तो 5 रूपए के नोटों की संख्या ज्ञात करो?

Ans.     (a) 50 (b) 60 (c) 40 (d) 45 (e) इनमे से कोई नहीं

Answer
( C ) 40

Q 6.    9/b : 3/8  , b/c = 4/9 तो a+b/b+c ज्ञात करो?

Ans.    (a) 11/25 (b) 11/26 (c) 11/24 (d) 12/23 (e) इनमे से कोई नहीं

Q 7.    7/12 ,8/15, 9/10, 2/3 में सबसे छोटा अनुपात कोनसा है?

Ans.    (a) 7/12 (b) 8/15 (c) 9/10 (d) 2/3 (e) इनमे से कोई नहीं

Answer
( B ) 8/15

Q 8.     54 ,71 ,75 ,99 में प्रत्येक से कम से कम कोनसी संख्या घटाई जाये की में समानुपाती हो जाये?

Ans.     (a) 1 (b) 2 (c) 3 (d) 4 (e) इनमे से कोई नहीं

Answer
( C ) 3

Q 9.     9/b : 2/3  , b/c : 18/22 , c/d = ½  हो तो  a: b : c : d   ज्ञात करो?

Answer
( D ) 6 : 9 : 11 : 22

Ans.     (a) 6 :9 : 12 : 20 (b) 6 : 9 : 11 : 21 (c) 4 : 6 : 12 : 20 (d) 6 : 9 : 11 : 22 (e) इनमे से कोई नहीं

Q 10.   A = B का  ¾ हो तो B : A  ज्ञात करो?

Ans.     (a) 4 :3 (b) 3 :4 (c) 2:3 (d) 3:2 (e) इनमे से कोई नहीं

Answer
( A ) 4 : 3

Quantitative Aptitude Question Ratio,

quantitative aptitude for competitive examinations.

maths question trick, Ratio Question In Hindi,Maths Question in Hindi

You may also like

Leave a Comment