Home MathMatics Quantitative Aptitude Questions Average

Quantitative Aptitude Questions Average

by Current2021

Quantitative Aptitude Questions, In today’s time, every youth wants to get a government job. For which V works hard. Some students pass the exam and some students remain in the exam. So that they have to work hard again. If any student prepares for government examination today. So he must know that questions of different subjects are asked in the exam. Students also prepare for state level and center level exams. So there are questions of different topics in every exam. Today, in which we will read in this post, the question of mathematics is definitely asked in every examination and students prepare well for mathematics. Maths Question in Hindi, Maths Question Trick, etc. From this website you can prepare Quantitative Aptitude for Competitive Examinations, you will get Topic Wise Maths Questions from here. Quantitative Aptitude Question, Quantitative Aptitude for Hindi. Inside it, you will find the answers to formulas and questions in maths. And you can prepare maths well for the exam.

Quantitative Aptitude Questions

Q 1.   6 वयक्ति होटल में खाना खाने गए पांच में से प्रत्येक ने अपने खाने पर 45 रु. खर्च किये जबकि छठे  ने औसत खर्च से 25

           रु.. अधिक दिए तो कुल खर्च ज्ञात करो?

Ans.   (a) 400 रु. (b) 300 रु.  (c) 450 रु.  (d) 350 रु.  (e) इनमे से कोई नहीं

Answer
( B) 300

Q 2.   प्रवीण अपने घर से बाजार 15 Km /h की चल से जाता है तथा 20 Km/h  की चल से वापिस आता है पूरी यात्रा के दौरान

            उसकी औसत चल ज्ञात करो?

Ans.    (a) 120/7 Km/h (b) 140/7 Km/h(c) 130/7 Km/h (d) 142/7 Km/h (e) इनमे से कोई नहीं

Answer
( A ) 120.7 KM/H

Q 3.    छ: संख्याओं में पहली दो का औसत 26 है अगली दो का औसत 24.5 है तथा अंतिम दो का औसत  27.5 है सभी छ:

              संख्या का औसत ज्ञात करो?

Ans.     (a) 26 (b) 24.5 (c) 27.5 (d) 25 (e) इनमे से कोई नहीं

Answer
( A ) 26

Q 4.     सतत पांच विषम संख्या का औसत 43 है तो पहली व चौथी संख्या का गुणनफल ज्ञात करो ?

Ans.      (a) 1555 (b) 1755 (c) 1655 (d) 1455 (e) इनमे से कोई नहीं

Answer
( C ) 1655

Q 5.     चार क्रमागत सैम संख्याओं का औसत ज्ञात करो यदि पहली संख्या 24 है?

Ans.      (a) 25 (b) 26 (c) 27 (d) 28 (e) इनमे से कोई नहीं

Answer
( D ) 27

Q 6.     किसी कंपनी में 10 मजदूरों का औसत  वजन 54 Kg है तथा 12 कर्मचारी का औसत वजन 76 Kg है तो सभी का औसत

               वजन ज्ञात करो?

Ans.      (a) 56 (b) 66 (c) 76 (d) 72 (e) इनमे से कोई नहीं

Answer
( B ) 66

Q 7.       21 प्रेक्षणों का औसत  32 है परन्तु जाँच करने पर पता चला की 44 , 12  के स्थान पर  48 व 29  पढ़ा गया त्रुटि को

               सुधारने पर नया औसत  करो?

Ans.      (a) 31 (b) 32 (c) 33 (d) 34 (e) इनमे से कोई नहीं

Answer
( A ) 31

Q 8.     क्रिकेट खिलाडी के द्वारा अपनी 25 वीं पारी में 190 रन बनाये जिससे उसका औसत 4 रन सुधर गया उसका 24 वीं पारी

              तक का औसत क्या होगा?

Ans.     (a) 94 (b) 90 (c) 92 (d) 84 (e) इनमे से कोई नहीं

Answer
( B ) 90

Q 9.        X2+Y2= 41  XY =20  तो X तथा Y का औसत ज्ञात करो?

Ans.       (a) 3.5 (b) 4 ( c) 4.5 (d) 5.5 (e) इनमे से कोई नहीं

Answer
( C ) 4.5

Q 10.    किसी छात्र के 8  विषयों का औसत 90 है यदि  उसके अधिकतम व न्यूनतम अंक को छोड़ दिया जाये तो औसत 9

               अंक  तक काम हो जाता है तो उसके द्वारा प्राप्त न्यूनतम व अधिकतम अंक का औसत क्या होगा?

Ans.      (a) 116 (b) 115 (c) 118 (d) 117 (e) इनमे से कोई नहीं

Answer
( D ) 117


अगर आप किसी भी क्वेश्चन का हल चाहते है तो निचे कमेंट सेक्शन में क्वेश्चन नंबर लिखे

Quantitative Aptitude Questions

quantitative aptitude for competitive examinations

maths question trick

maths question quiz

Quantitative Aptitude Questions

You may also like

Leave a Comment